آیا میدانستید؟

بغلان از جمله ولایاتی است که بیشترین منابع معدنی را در خود جا داده است.
شهر پلخمری و ولسوالیهای مختلف ان معادن زیادی را در خاک خود نهفته دارد که به اساس سرویهای انجام شده، مشهورترین معادن این ولایت عبارت اند از: معادن کرکر و دودکش، معدن ذغال سنگ چنارک و شین دره، معدن ذغال سنگ آلوگک، معدن ذغال سنگ تاله و برفک، معدن طلا، معدن سُرب، معادن گچ و معدن سنگ گرانیت میباشد که به تفصیل تذکر مییابد.
- معادن کرکر و دود کش: اين دو معدن در پانزده کیلومتری شمال شرق شهر پلخمری مرکز ولایت بغلان موقتیت داشته و در سال١٣١٧ هجرى شمسى توسط یک چوپان کشف شد که یکی از بزرگترین معادن ذغال سنگ افغانستان محسوب ميگردد. ذغال سنگ اين معدن به دليل موقعيت جغرافيايى آن که در مجاورت مراكز صنعتى پلخمرى و همچنين نزديک بودن آن به شاهراه كابل- كندز، نيز حايز اهميت بوده است.
- معدن ذغال سنگ آهن دره و خُرد دره: اين دو معدن در حدود پنج کيلومترى شرق شهر پلخمری واقع است و در سال 1378 استخراج از آن آغاز گرديده و تا فعلاً جریان دارد.
- معدن ذغال سنگ چنارک و شین دره: اين معادن در ٧٥ کیلومتری شرق پلخمری و در ولسوالی نهرین واقع است. این معادن در سال 1380 کشف و از سال 1386 الی 1391 در چوکات تصدی ذغال سنگ شمال مورد بهره برداری قرار گرفت. دولت افغانستان، استخراج معادن ياد شده را در زمستان سال ١٣٩١ به کمپنی هاشمی گروپ براى ١٠ سال واگذار نموده است.
- معدن ذغال سنگ آلوگک: اين معدن در 120 کیلومتری شهر پلخمری و در ولسوالى دهصلاح موقعيت داشته که در سال 1387 براى ١٠ سال به شرکت برادران مهمند شمال به اجاره داده شد، اما قرار داد مذکور به علت بعضی مشکلات امنیتی و مسایل جیولژیکی در سال 1390 فسخ گردید.
- معدن ذغال سنگ تاله برفک: اين معدن در ١١٠ کيلومترى جنوب غرب شهر پلخمری و در ولسوالى تاله و برفک قرار دارد. ازين معدن از سال 1386 به اینطرف در چوکات تصدی ذغال سنگ شمال بهره برداری ميشود. معدن تاله و برفک در سرحد با ولسوالى کهمرد ولايت باميان قرار دارد. ولسوالى کهمرد نيز داراى معادن سرشار ذغال سنگ میباشد.
معادن ذغال سنگ به شکل کمربند در طبقات مختلف سلسله کوه های هندوکش واقع است که از ولایت بدخشان شروع و تا ولايات تخار، بغلان، سمنگان، بامیان و سرپل امتداد میيابد و به معدن سبزک هرات منتهی میشود.
- معدن طلا: معدن طلا قره زخن در(80) کیلومتری به طرف جنوبغرب شهر پلخمری در ولسوالی دوشی موقعيت دارد که در سالهای 1371 الی 1374 توسط حکومت وقت کشف گرديده و تاجايی هم دست خورده است. دولت این معدن را از سه سال بدينسو بخاطر سروی با يک شرکت قرار داده نموده است.
- معدن سُرب: اين معدن به نام شخ سفید در 80 کیلومترى شمالشرق شهر پلخمری و در ولسوالی جلگه واقع است که تا اکنون بخاطر استخراج آن کدام اقدامی نشده است.
- معادن گچ: اين معدن در 54 کیلومتری شمالشرق شهر پلخمری در منطقه شیخ جلال ولسوالی بغلان مرکزی قرار داشته که از سالهای 1358 تا اکنون از آن استخراج میشود.
- معدن سنگ گرانیت: اين معدن در منطقه گولايی سالنگ شمالی در ولسوالی خنجان در ٩٠ کيلومترى جنوب شهر پلخمری موقعيت داشته و درسال 1392 توسط مردم محل کشف گرديده و استخراج آن به تازگى با یک شرکت خصوصى قرار داد شده است.